Använd soptunnan istället för frysen Anders Borg!

Att smita från skatten genom så kallad skatteplanering har alltmer blivit en jätteindustri i sig själv, där man tänjer lagen till bristningsgränsen.

De rika människor av kött och blod som ägnar sig åt denna verksamhet brukar gömmas bakom anonyma namn som ”marknaden” eller mer trivsamma som ”näringslivsprofiler”. När vi nås av skamlösheten hos dessa rika som vill ha mer och mer utan begränsning, samtidigt som de vill att vi andra begränsar oss och som både behöver och vill ha fungerande infrastruktur, utbildad arbetskraft och ett fungerande samhälle men inte vill bidra med ett öre i skatt, då blir de flesta av oss andra upprörda, oavsett vilka åsikter eller partisympatier vi har. Finansminister Borg som ju inte är någon politisk dumskalle brukar då göra en del ”markeringar” mot detta, så att det låter som att regeringen kommer begränsa girigheten. I praktiken har det däremot inte blivit mycket. Den snabbhet och kraft med vilken man river välfärden, privatiserar eller jagar sjuka och arbetslösa saknas helt här när det gäller att ingripa mot de stora fiskarna. Men för en tid sedan kom ett förslag om skärpta regler för att minska ”aggressiv skatteplanering” – en smitning som enligt Borg innebär förluster för staten på 6,3 miljarder kr per år. Trots protester från s.k. näringslivsprofiler ska det tydligen genomföras till nästa år. Vi får väl se hur det blir med den saken. Men förmodligen blev även detta lilla förslag till ingrepp alltför ansträngande för relationerna med de rika.  Därför kom Borg  med ett nytt förslag som innebar minskad skatt för ungefär 200 riskkapitalister, eller som det heter ”för vissa delägare i riskkapitalfonder”. För inkomster av kapital över 5 miljoner kr om året skulle skatten sänkas rejält. Intressant är också att enligt Dagens Industri har en lobbyorganisation som heter Svenska riskkapitalföreningen haft inflytande över förslaget och dessutom anlitat en expert som tidigare var anställd på just Anders Borgs Finansdepartement.

Idag meddelar Anders Borg att förslaget inte dras tillbaka utan ”läggs i frysen”. Det som läggs i frysen brukar de flesta förr eller senare plocka fram. Man kan därför undra om formuleringen är en tillfällighet eller om förslaget kommer att dyka upp igen. Soptunnan skulle kännas som en bättre plats.

Media: Dagens industri 1, Dagens industri 2, SvD, LO-bloggen, DN, Expressen

Intressant

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. När man har hört Schlingmanns senaste oneliner (om frysboxens inträde i politiken) upprepas i ett antal nyhetsprogram blir det smått löjeväckande. Till råga på allt hakade reportern på och undrade när förslagtet skulle ”tinas upp”! Man tar sig för pannan!

    Satirgruppen Public Service i Godmorgon världen! har fått en godbit serverad på silverfat!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: